Linkuri accesibilitate

Incendiu la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Șapte persoane au murit


Incendiu la ATI | Nouă bolnavi de Covid au murit la Constanța
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00

Incendiu la ATI | Șapte bolnavi de Covid au murit la Constanța

Șapte bolnavi de Covid au murit într-un incendiu care a izbucnit vineri dimineață la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, susține Lucian Bode. Informația inițială venită de la autorități era că sunt 9 victime. Ministrul de Interne a cerut ca oficialii să explice de ce s-a produs această greșeală în raportare.

Potrivit ISU, incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă și degajări mari de fum. Incendiul a fost localizat aproape de ora 11.00, după ce mai multe echipaje de pompieri, inclusiv din județele vecine, s-au deplasat la fața locului.

Departamentul pentru Situații de Urgență a precizat că incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI în care se aflau zece pacienți Covid. La ora 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pacienții au fost transferați la alte spitale.
Pacienții au fost transferați la alte spitale.

„Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților”, a precizat DSU.

Anterior, Cseke Attila, ministrul Sănătății, a declara într-o intervenție la Digi 24 că „nu pot să confirm un numar de persoane decedate, dar pot să confirm că sunt persoane decedate”.

Într-o declarație de presă, Attila a spus că nu poate preciza care este cauza incendiului și că o investigație în acest sens a fost deschisă de ISU Dobrogea. Secretarul de stat Raed Arafat a plecat spre Constanța pentru a conduce intervenția.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a precizat și el că incendiul a izbucnit la secția de Terapie Intensivă în care se aflau internați pacienți Covid.

Potrivit Ministerului Sănătății, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții au fost transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.

Pompierii au evacuat toți pacienții din spital.
Pompierii au evacuat toți pacienții din spital.

Mai multe echipaje de pompieri, dar și cadre medicale, s-au deplasat la fața locului.

Al treilea incendiu la ATI într-un an

Echipaje din alte județe apropiate au plecat, de asemenea, spre Constanța. De la ISU Călărași au mers în sprijin 7 ambulanţe SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomița 1 ambulanţă SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple, a transmis IGSU.

Nouă persoane au murit în urma incendiului.
Nouă persoane au murit în urma incendiului.

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța se află în subordinea Primăriei Constanța. Instituția este condusă încă din anul 2009 de managerul Stela Halichidis, scrie G4Media, care arată că unitatea sanitară funcționează într-o clădire veche de 60 de ani.

Este al treilea incendiu cu victime care izbucnește într-o secție ATI a unui spital în care sunt internați pacienți Covid.

Zece persoane au murit într-un incendiu care a avut loc în noiembrie 2020 la Spitalul din Piatra Neamț, în timp ce alte cinci au decedat în urma unui incendiu care a avut loc la Spitalul „Matei Balș” din București, în ianuarie 2021.

Numărul incendiilor din spitalele românești din ultimii ani este mult mai mare.

De 14 ani, fără aviz și autorizație de securitate la incendii

Spitalul funcționează de 14 ani fără aviz și autorizație de securitate la incendii, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, într-o conferință de presă susținută vineri la Constanța.

Inițial, nu era nevoie de aviz și autorizație, fiind vorba de un spital foarte vechi, dar în 2004-2007 au fost făcute lucrări noi care impuneau obținerea atâta a avizului cât și a autorizației de securitate la incendii.

În 2017, ISU a înștiințat spitalul de obligativitatea depunerii actelor, în urma unui control, dar spitalul nu le-a solicitat nici până în prezent.

„La acest moment, concluzionăm că nu există o solicitare și o depunere de acte sau documente prin care să se solicite obținerea de autorizație de securitate la incediu, deși această obligația s-a născut în 2017”, a declarat colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general IGSU.

„Până la acest moment nu s-au depus actele. Din discuțiile cu colegii de la spital am înțeles că au fost comunicări cu făcute cu instituții superioare din punct de vedere ierarhic, dar la ISU nu au ajuns documentele”, a confirmat și șeful DSU, Raed Arafat.

El a atras atenția că responsabilitatea nu revine DSU ci proprietarului, nici măcar managerului unității medicale, adică cel căruia premierul Florin Cîțu avea să-i ceară în mai puțin de o oră demisia managerului de spital.

„IGSU are rolul de prevenire și control. IGSU a alertat că există problemă. Executarea soluțiilor nu aparține de IGSU, DSU, MAI, nici ministrul Sănătății, pentru că aici merge unde e proprietarul, nici măcar de manager nu ține (...) DSU nu poate să rezolve problemele în locul celor care au responsabilitatea sau să dea finanțarea”, a explicat Raed Arafat în conferința de presă susținută vineri la Constanța.

De asemenea, spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța nu avea senzori de incendiu în saloanele ATI.

Declarația a fost făcută de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, într-o conferință de presă susținută vineri la Constanța.

Arafat a spus că au fost făcute două controale ISU la spital, unul în 2020 și unul în februarie 2021.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus Arafat.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG